Şanlıurfa'nın geleneksel lezzetlerinden olan ve kökeni Halep'e dayanan "Kübbü'l Lebeniye" yemeği, son dönemde Masterchef Türkiye programında gündeme geldi. Programda, Antep'ten katılan bir şefin bu yemeği "Antep’in yoğurtlu akıtnalı köftesi" olarak sunması,
MasterChef'de kültürel tartışmalara neden oldu.
Şanlıurfalılar’dan Tepki Yağdı
Popüler yemek yarışması MasterChef Türkiye’de, Şanlıurfa ve Halep mutfağında köklü bir yeri olan “Kübbü’l Lebeniye” yemeği, Antep mutfağına aitmiş gibi sunulması Şanlıurfalılar’ın tepkisini çekti. Yarışmada Antep'li bir şef tarafından “yoğurtlu akıtnalı köfte” adıyla tanıtılan yemek, sosyal medyada hızla tartışma yarattı.
Şanlıurfalı Müslüm Akalın tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Çalışırken gözüm TV’de MasterChef programına takıldı. Antep’li şef, eski Urfa evlerinde de yapılan Halep’in ‘Kübbü’l Lebeniye’ yemeğini ‘Antep’in yoğurtlu akıtnalı köftesi’ diye sundu. Hepsi de yedi. Ne diyelim...” dedi.
Bir diğer Şanlıurfalı Yusuf Sabri Dişli ise, “Tandırlıktan gelen lezzet: Geleneksel Urfa Yemekleri kitabında ‘Kübbü’l Lebeniye’nin tarifi var” diyerek bu yemeğin Urfa mutfağındaki tarihsel yerine dikkat çekti.
Kübbü’l Lebeniye’nin Kökeni
Kübbü’l Lebeniye, Halep kökenli olup, Şanlıurfa mutfağının da baş tacı edilen lezzetlerinden biri olarak biliniyor. Tandır ocaklarında pişirilen yoğurtlu köfte, genellikle misafirlere sunulan özel bir yemek olarak eski Urfa evlerinin vazgeçilmeziydi. MasterChef’teki bu sunum ise kültürel değerlerin tanıtılmasında hassasiyetin önemini bir kez daha gündeme getirdi.